Skador på bilrutan

Om du får en skada på vindrutan kan du få ersättning för reparationen. Se bara till att boka tid hos en av våra partners, Ryds Bilglas eller Carglass® innan skadan blir värre.
En man står bakom sin öppna förardörr och tittar mot oss. )

Alla former av skador på bilens rutor måste repareras och det beror inte bara på att sikt och säkerhet kan bli sämre. Vindrutan är dessutom en bärande del av karossen. En försvagad vindruta kan alltså påverka karossens stabilitet. För dig som är försäkrad hos Bilig är det dock enkelt en boka en reparation. Här kan du läsa mer om allt som har med skador på rutor att göra, eventuella kostnader och hur du bokar tid.

Reparera stenskott

Om du fått en skada på vindrutan ska du först titta på skadans storlek. Är den mindre än tre cm i diameter kan stenskottet lagas utan problem. Har du dock fått tre eller fler skador, eller en spricka, behöver du tyvärr byta vindrutan. Då har Bilig förmånliga avtal med Ryds Bilglas och Carglass® som du som kund kan ta del av.

Du väljer själv om du vill använda Ryds Bilglas automatiska skadebedömning på webben eller om du föredrar Carglass®. De gör en skadebedömning efter att du bokat en reparation och meddelar dig via sms efter att tiden bokats.

Ha alltid stenskottsplåster i bilen

Ibland kan det ta ett par dagar innan du får tid för reparation och då är det en bra idé att använda stenskottsplåster. Det skyddar skadan mot smuts och fukt och minskar risken för att stenskottet ska växa i väntan på reparation. Se alltid till att ha några i bilen, du beställer dom kostnadsfritt hos Ryds Bilglas eller Carglass®.

Vad kostar det i tid och pengar?

För dig med Bilig kostar en stenskottsreparation ingenting i självrisk, den kostnaden täcker försäkringen. Reparationen av stenskottet tar dessutom bara mellan 30 – 45 minuter, så du behöver inte boka upp en hel dag i din kalender.

I våra försäkringar ingår dock inte glasbyte. Det byts nämligen alldeles för många rutor i onödan, vilket skapar problem för både plånbok och miljö*. Att vi gjort det valet innebär samtidigt att du som Biligkund får ett lägre pris på din försäkring. Om olyckan ändå är framme, och glasrutan måste bytas på grund av skada, har vi som sagt förmånliga avtal med Ryds Bilglas och Carglass® som du som kund kan ta del av.

* Varje gång en vindruta repareras istället för byts, görs en utsläppsbesparing på 44 kg CO2e och ca 15 kg avfall per vindruta (Källa Cary Group 2022)