Halvförsäkring

Det är inte alltid lätt att veta vilken bilförsäkring man ska välja för sin bil. Här berättar vi vad en halvförsäkring innebär och hur den skiljer sig från andra sorters försäkringar.
En man står bredvid en vit bil, med dörren öppen, vid en sjö. Han lutar sig mot dörren och ler mot kameran. )

Se ditt pris på halvförsäkring

Vad är en halvförsäkring?

När du ska välja bilförsäkring finns flera aspekter som är viktiga att överväga, bland annat försäkringens innehåll, självrisker och priset. En halvförsäkring är ofta ett prisvärt alternativ som erbjuder ett betydligt bredare skydd än enbart den lagstadgade trafikförsäkringen. 

Halvförsäkringen innehåller dels trafikförsäkringsskyddet som du enligt lag måste ha för att köra din bil. Detta skydd täcker skador som din bil kan orsaka på annans egendom och även personskador. Utöver detta, ger halvförsäkringen också skydd mot bland annat brand, stöld, glaslagning och vägassistans.  

En halvförsäkring innehåller inte skydd för vagnskador. Det innebär att försäkringen inte ersätter skador på din egna bil som du själv orsakar, exempelvis om du råkar köra i diket eller orsakar en kollision. Denna typ av skydd finns endast i helförsäkringar. 

Har du en bil som är lite äldre och där värdet inte motiverar kostanden för en helförsäkring men som ändå vill ha ett omfattande skydd om oturen skulle vara framme? Eller är din bil bara trafikförsäkrad idag men vill ha ett bredare skydd än så? Då kan vår halvförsäkring vara ett smart och prisvärt alternativ för dig. 

Varför välja Bilig halvförsäkring?

Letar du efter en prisvärd halvförsäkring eller är din bil bara trafikförsäkrad idag? Då är Bilig halvförsäkring ett smart alternativ för dig som har en lite äldre bil och är på jakt efter ett mer prisvärt försäkringsalternativ. Vår halvförsäkring ger dig ett betydligt bredare skydd än en trafikförsäkring – och ofta till nästan samma pris. Allt detta ingår i vår halvförsäkring.

Ett bredare skydd till nästan samma pris 

Har du en trafikförsäkring idag så bör du veta att den inte innehåller något skydd för din egen bil. Med vår halvförsäkring får du det obligatoriska trafikförsäkringsskyddet och 0 kronor i trafiksjälvrisk, men dessutom ingår: 

 • Glasreparation, ej glasbyte
 • Brand
 • Stöld
 • Vägassistans
 • Rättsskydd
 • Maskin- och elektronik
Med en halvförsäkring får du alltså ett bredare skydd, ofta till nästan samma pris som en trafikförsäkring.

När bör man välja en halvförsäkring?

Om din bil har ett lägre marknadsvärde som inte motiverar kostnaden för en helförsäkring, kan det vara smart att välja en halvförsäkring för att spara in på försäkringskostnaderna.

Min bil har vagnskadegaranti, vilken försäkring behöver jag? 

Har du en helt ny personbil ingår ofta en vagnskadegaranti under bilens tre första år i samband med bilköpet. Under tiden som vagnskadegarantin gäller behövs inte vagnskadeskyddet som ingår i en helförsäkring. För att ha ett komplett skydd för bilen behövs då bara en halvförsäkring.

Vad ingår i halvförsäkringen?

Bilig halvförsäkring innehåller följande delar:

 • Trafik annans egendom
 • Trafik personskada O kr i trafiksjälvrisk
 • Glasreparation, ej glasbyte
 • Vägassistans
 • Rättsskydd
 • Brand
 • Stöld
 • Maskin och elektronik

Vad ingår inte i Bilig halvförsäkring? 

En halvförsäkring innehåller inte vagnskadeskydd, det vill säga det skydd som ersätter skador som du själv orsakat på din bil. Du kan till exempel vara vållande vid en kollision som resulterar i att skador uppstår på din bil. Då täcks skadorna av en vagnskadeförsäkring som bara ingår när du tecknar en helförsäkring. Kör du alltså mycket, och inte vill betala mer än självrisken vid en skada, rekommenderar vi vår helförsäkring.   

I vår halvförsäkring ingår inte heller glasbyte om din vindruta skulle spricka och gå sönder. Däremot ingår alltid kostnadsfri glasreparation vid stenskott. En reparation av stenskott kan i många lägen förhindra att rutan till slut spricker och går sönder. 

Självrisk

Självrisk är den kostnad du får betala om du får en skada på din bil. Generellt innebär en hög självrisk ett lägre pris på din försäkring, medan en låg självrisk ger ett högre pris.

Vad kostar en halvförsäkring?

Priset på en halvförsäkring beror bland annat på bilens ålder, motorstyrka, var du bor och hur gammal du är. Det kallas för personlig prissättning.

Oavsett om du är på jakt efter en halvförsäkring, eller bara en trafikförsäkring, så är Bilig halvförsäkring ett mycket prisvärt alternativ. Genom att fylla i ditt personnummer och registreringsnummer kan du enkelt se det pris vi kan erbjuda dig här.

Tilläggsförsäkringar som du kan teckna

Förutom skyddet som vår halvförsäkring ger, kan du teckna några av våra olika tilläggsförsäkringar.

Hyrbil

Är bilen på verkstad på grund av en ersättningsbar skada så kan en hyrbil komma väl till pass. Försäkringen ersätter dig 75% av dygnshyran samt kilometerkostnaden.

Fri vägassistans inom Norden

Vägassistans ingår redan i halvförsäkringen men med denna tilläggsförsäkring slipper du självrisken på 2 500 kr som du annars får betala om du skulle behöva hjälp ute på vägen. Självriskbefrielsen gäller på samtliga vägar i hela Norden.

Nyckelförlust

Oavsett om du använder kort eller nyckel till din bil, så kan oturen vara framme. Med denna försäkring kan du få ersättning för förlorad, skadad eller bestulen nyckel.

Trafikolycksfall

I det fall förare eller passagerare skadas i en trafikolycka med den försäkrade bilen, kan försäkringen ge dig ersättning för kristerapi och akut vistelse på sjukhus i tre sammanhängande nätter. Skulle någon som färdats i bilen förolyckas i samband med olyckan, lämnar försäkringen även ett engångsbelopp som avser dödsfallet.

Halvförsäkring för el- eller laddhybrid 

Så klart gäller våra bilförsäkringar med samma villkor och självrisker även för dig som kör en el- eller laddhybridbil. Det är alltid en bra idé att läsa igenom villkoren för din försäkring så du förstår hur ditt försäkringsskydd ser ut.